E-mail:
Hasło:
wschód:
zachód:
06:31
18:23
wschód:
zachód:
19:12
10:14
imieniny: Aurelii i Ładysława
Sobota
25 września 2021
TAK
NIE
Rozpoznawanie tamaryszki (Acrocephalus melanopogon), rokitniczki (A. schoenobaenus) i wodniczki (A. paludicola)
Gdzie: PP 1/2012 str. 8
Autor: Tomasz Cofta
Dział: Obserwacje rzadkich gatunków
Tamaryszka występuje w południowej części Europy – najbliżej nas na Słowacji
i Węgrzech, w Austrii oraz Rumunii. W Polsce spotykana jest rzadko, dotąd stwierdzona była tylko cztery razy. Zalatywała także do Danii i na Litwę. Tamaryszki z południa Europy (podgatunek A. m. melanopogon) są dość ciemne, o wyraźnie rdzawym (czerwonawym) odcieniu. Ptaki ze wschodniej części zasięgu, czyli z terenów wokół Morza Kaspijskiego i na wschód od niego (podgatunek A. m. mimicus) są nieco jaśniejsze i oliwkowobrązowe, bez wyraźnej domieszki rdzawych tonów. Zaś osobniki zamieszkujące stosunkowo niewielki obszar na północny-wschód od Morza Czarnego (podgatunek A. m. albiventris) przypominają podgatunek mimicus, ale są odeń nieco ciemniejsze i bardziej szare, z jaśniejszymi, czasem białymi pokrywami podogonowymi.


Instrukcja pobierania artykułu
Aby pobrać artykuł należy:
  • Wysłać SMS o treści AP.PTAKIPOL na numer 73068. Koszt wysłania wiadomości SMS wynosi 3,69 PLN brutto. W odpowiedzi otrzymasz SMS z kodem, który należy wpisać w oznaczonym polu.
  • LUB
  • Dokonać przelewu za pośrednictwem Dotpay w wysokości 2,00 PLN brutto. Po zrealizowaniu płatności otrzymasz kod, który należy wpisać w oznaczonym polu. Kod dostępu zostanie wyświetlony na ekranie oraz wysłany na podany podczas realizacji płatności adres e-mail. Kliknij na logo "Zapłać online przez Dotpay", aby dokonać przelewu.
Pobranie artykułu jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Kod:

Usługa SMS dostępna jest w sieciach Era, Plus GSM, Orange i Play. Usługi Premium SMS dostarcza i obsługuje system Dotpay.

Właściciel: Agencja Wydawniczo-Fotograficzna "AVES", ul. Kręta 5, 65-770 Zielona Góra

Kontakt: Dział reklamy: tel.: 22 659 36 50, e-mail: reklama@ptaki-polski.pl

Copyright © Agencja Przyrodnicza AVES 2019